News! Pagini de interes:

vineri, 25 iulie 2014

Cea mai puternică furtună solară ("solar storm"), din ultimii 150 de ani. Cui serveste secretomania? Adevaruri grave, adevaruri ascunse! Omenirea a flirtat cu dezastrul in 2012. Oficial, aflam asta... abia acum!?! Aici, pe acest site... eu am scris... de am căpiat


"Am fost la un pas să revenim în secolul XVIII", dezvăluie NASA. Omenirea a flirtat cu dezastrul.

O puternică furtună solară ("solar storm"), care a trecut, în 2012, la mică distanţă de Terra şi avea potenţialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea, a dezvăluit NASA.

Furtuna solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a "ratat" cu puţin planeta noastră, potrivit unui comunicat al Agenţiei spaţiale americane, publicat pe site-ul acesteia, miercuri.

"Dacă erupţia solară ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Terra s-ar fi aflat în primul rând în faţa furtunii", a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado.

Satelitul STEREO-A, care supraveghează furtunile solare, a observat într-o manieră foarte exactă desfăşurarea fenomenului, permiţând cercetătorilor să afirme că furtuna din 2012 nu a avut egal în ultimii 150 de ani, iar ultima furtună solară de o intensitate similară a avut loc în 1859.



Academia Naţională de Ştiinţe a estimat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari şi ar cauza pagube de o amploare deosebită.

Furtunile solare pot foarte uşor să perturbe reţelele electrice terestre şi să întrerupă telecomunicaţiile, internetul, transporturile aeriene şi orice alt sistem care se bazează pe electricitate.



Furtunile solare se nasc la suprafaţa Soarelui. Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze foarte mari.

Vânturile solare încărcate cu puternicele radiaţii ce rezultă din aceste ejecţii de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacţionează cu câmpul magnetic terestru.

Există un risc de 12% ca o furtună solară puternică să lovească Terra în următorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe această temă în revista Space Weather la începutul anului.

Surse: Mediafax, NASADaily Mail, Washington Post

Sursa:
http://www.descopera.ro/dnews/12975613-am-fost-la-un-pas-sa-revenim-in-secolul-al-18-lea-dezvaluie-nasa-in-2012-omenirea-a-flirtat-cu-dezastrul
---------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Un comentariu:

  1. Avertizari meteo extreme:
    Disconfort termic peste pragul critic si cod de furtuna.
    ------------------------------
    Meteorologii avertizeaza ca in Dobrogea a fost depasit pragul critic de disconfort termic, temperatura resimtita la umbra ridicandu-se la 38 de grade Celsius. De asemenea, au fost emise mai multe avertizari cod galben de furtuna.

    Gabriela Bancila, meteorolog ANM, a declarat la Romania TV ca dupa-amiaza de sambata va fi deosebit de calda, iar pragul de umezeala este ridicat in regiunile extracarpatice, dar si in Dobrogea, deci si pe litoral, acesta depasind valoarea critica de 80 de unitati.

    De asemenea, meteorologul a anuntat ca este de asteptat ca temperaturile sa creasca.

    Din cauza conditiilor meteo, la serviciul de Ambulanta Ilfov s-au inregistrat numeroase apeluri, la ora 14 nemaifiind nicio ambulanta la sediu, informeaza postul citat. Si vineri a fost o zi foarte plina, inregistrandu-se 1.100 de solicitari.

    Pe de alta parte, ANM a emis sambata mai multe atentionari cod galben de ploi si vant puternic, pentru diferite intervale orare.

    Astfel, pana la ora 14:45 este valabil un cod galben in vestul judetului Hunedoara, indeosebi zona localitatilor Batrana - Piatra - Feregi - Runcu Mare - Poiana Rachitelii; estul judetului Timis, indeosebi zona localitatilor Pietroasa - Tomesti - Nadrag; si in estul judetului Bihor, indeosebi zona de munte, fiind asteptate cantitati de precipitatii care vor cumula izolat 25-30 l/mp, descarcari electrice, grindina de mici dimensiuni, intensificari de scurta durata ale vantului.

    De asemenea, pana la ora 15:00, local in judetul Dolj se vor semnala precipitatii ce vor depasi 25 l/mp, dar si intensificari de scurta durata ale vantului, frecvente descarcari electrice, grindina de dimensiuni mici.

    Un cod galben este emis pana la ora 15:30 in zona de munte a judetului Alba, unde se vor semnala precipitatii care vor depasi izolat 30 l/mp, descarcari electrice, intensificari ale vantului, grindina de dimensiuni mici.

    RăspundețiȘtergere