Bine ati venit pe acest blog! Avem sansa de a trai in vremuri memorabile! Semnele sfarsitului timpului, sunt tot mai evidente. Sigur, e vorba de timpul cum il stim. Urmeaza un altul. Poate acelasi, poate nu! ~ Blogul nu se doreste a fi un "blog apocaliptic"! Va fi doar un 'Blog de informare' la "zi", cu cele mai recente, deosebite teorii/conceptii/evenimente globale... Admin, Romania megalitica

Nu ati gasit ce cautati? Incercati Google search pe siteul nostru!

Translate / This page has a language translator on it so you can understand what is being talked...

miercuri, 12 octombrie 2011

Cutremur in Dobrogea. Pericolul vine si din adancuri. Atentie la Marea Neagra

Nu doar zona Vrancea sau Banatul se cutremura, ci si regiunea Marii Negre, langa coastele Romaniei si Bulgariei. Acolo, la circa 40 km de Mangalia, in Marea Neagra, s-a produs marti seara un cutremur de 4,2 grade. CITESTE SI: Marmureanu: In Marea Neagra se poate produce ceva mai grav ca un tsunami

Localizarea cutremurului din Marea Neagra, potrivit Institutului National de Fizica Pamantului:
Sabla (21 km), Limanu (38 km), Kavarna (38 km), Mangalia (39 km), Spasavo (46 km)Adancime: 18 km

Cutremurul a avut o intensitate in zona epicentrala de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost simtit in Dobrogea de Sud cu o intensitate de II - III grade pe scara Mercalli in localitatile Mangalia, Eforie si Negru Voda.


Tsunami in Marea Neagra? Pericolul vine insa din adancuri
O zona tectonica din Bulgaria, care inainteaza in mare cu 20-30 de kilometri, ar putea provoca - chiar daca unora li s-ar parea exagerat - tsunami. Pericolul cel mai mare il constituie insa depozitele de hidrogen si acid sulfuric din Marea Neagra.
"De la aceasta falie Sabla, personal gandesc ca sunt mari probleme, pentru ca in Marea Neagra, la o adancime de 400 si ceva de metri si pana foarte adanc, exista depozite imense de hidrogen si de acid sulfuric. Va rog sa realizati ce inseamna aceasta scoatere afara, este un alt pericol... ceva mult mai periculos decat un val de tsunami insusi",
a afirmat cu ceva vreme in urma cel mai cunoscut specialist in domeniu, prof. dr. Gheorghe Marmureanu.

==================

Marmureanu: In Marea Neagra se poate produce ceva mai grav ca un tsunami

Prof. dr. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, a afirmat, intr-un interviu acordat Stirilor ProTv ca in Marea Neagra se pot produce valuri seismice, adica tsunami.


Zonele seismice care ne afecteaza pe noi sunt Vrancea, Banat, Maramures, Bucovina, nordul Dobrogei si sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, pe teritoriul bulgar, Campia Romana.

Potrivit lui Gh. Marmureanu, Sabla este o zona tectonica ce a fost la noi, in Romania, dar acum este la bulgari. Aceasta placa este cea care ar putea provoca tsunami in Marea Neagra. Ea inainteaza in mare cu circa 20-30 kilometri si genereaza tsunami mai mici sau mai mari.
"Foarte multa lume spune ca nu este posibil sa ai tsunami Marea Neagra care ar fi ca un fel de vas inchis. Eu le recomand dansilor, din punct de vedere fizic, sa ia un lighean si sa faca cu mana in apa, sa vada ce valuri apar",
a spus prof. dr. Gh. Marmureanu.

El a mai adaugat ca: "De la aceasta falie Sabla, personal gandesc ca sunt mari probleme, pentru ca in Marea Neagra, la o adancime de 400 si ceva de metri si pana foarte adanc, exista depozite imense de hidrogen si de acid sulfuric. Va rog sa realizati ce inseamna aceasta scoatere afara, este un alt pericol ... ceva mult mai periculos decat un val de tsunami insusi".

Ceea ce este si mai interesant este ca astfel de fenomene s-au intamplat de mai multe ori de-a lungul timpului, in zona Marii Negre. De pilda, potrivit prof. Marmureanu, in anul 105 inainte de Hristos, Calatisul, actuala Mangalie, a fost sters de pe fata pamantului de tsunami. La fel s-a intamplat si cu Cetatea Histria, pe timpul grecilor, care a disparut sub ape dupa ce a fost maturata de valuri. Se mai presupune ca la 1.500, Histria ar fi fost distrusa in acelasi mod.

Tsunami au mai fost ingregistrate si dupa cutremurul de la 31 martie 1901, de 7,2, tot pe placa tectonica Sabla si care ar fi generat valuri de 3,5 metri.
"Daca atunci, in 1901 era martie si nu era nimeni pe plaja, acum lucrurile astea legate de hidrogen (vezi declaratia de mai sus) sunt mult mai periculoase",
 spune Marmureanu.

Pe plan international, exista un sistem prin care se pot depista tsunami la 25 de minute si dupa doua ore si jumatate se pot avertiza. In Romania, la Institutul de Fizica a Pamantului exista un sistem care in patru secunde poate detecta magnitudinea unui cutremur.

Gheorghe Marmureanu le propune specialistilor din strainatate sa foloseasca sistemul nostru, pentru ca daca e un cutremur mare, de 7,5 - 9, probabilitatea de tsunami este si ea la fel de mare.

Intrebat daca exista vreun risc imediat de tsunami in Marea Neagra, Marmureanu a raspuns: "Nu. Avem tsunami cam o data la 500 de ani. Mai multe valuri din acestea seismice se inregistreaza pe partea cealalalta a Marii Negre, la turci si in Marea Azov, la ucraineni, de exemplu".
Un studiu al unui turc arata ca in ultimii 95 de ani, au fost 23 de tsunami, dar mici.
autor: Pro TV ; acum 6 luni 22 zile

==========================
===================
==========

2 comentarii:

  1. Marmureanu: In Marea Neagra se poate produce ceva mai grav ca un tsunami ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mărmureanu începe să semene cu celebru prezicător de cutremure Hâncu. Nu-i contest cunoştinţele în seismologie dar se pare că hidrologia nu e chiar domeniul său forte. Există în Marea Neagră ( o mare închisă fără curenţi verticali) hidrogen sulfurat şi hidrură de metan dar scenariile apocaliptice, cu incendierea mării negri sau otrăvirea zonelor de coastă, nu rezistă la o analiză atentă.

    RăspundețiȘtergere

Recent comments

Recent Comments Widget

COUNTERsite

Search, click here:

Facebook START

Follow

Click here: