Bine ati venit pe acest blog! Avem sansa de a trai in vremuri memorabile! Semnele sfarsitului timpului, sunt tot mai evidente. Sigur, e vorba de timpul cum il stim. Urmeaza un altul. Poate acelasi, poate nu! ~ Blogul nu se doreste a fi un "blog apocaliptic"! Va fi doar un 'Blog de informare' la "zi", cu cele mai recente, deosebite teorii/conceptii/evenimente globale... Admin, Romania megalitica

Nu ati gasit ce cautati? Incercati Google search pe siteul nostru!

Translate / This page has a language translator on it so you can understand what is being talked...

luni, 28 martie 2011

Prezinta interes! O gaură în stratul de ozon ajunge deasupra României pe 30 şi 31 martie!

O zonă întinsă a stratului de ozon s-a subţiat în regiunea Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că aceasta ar putea ajunge în Scandinavia şi Europa de Est
pe 30 şi 31 martie, informează euractiv.com.

Subţierea rapidă a stratului de ozon a fost detectată pentru prima dată de peste 30 de sonde situate în apropierea Polului Nord.
Cele mai recente previziuni ale Institutului pentru Cercetare Polară şi Marină, confruntate cu date ale Centrului European pentru Mediu, arată că subţierea stratului de ozon va afecta Scandinavia şi Europa de Est pe 30 şi 31 martie.
"Pierderea ozonului continuă, şi probabil gaura nu poate fi atenuată în următoarele 10-14 zile",
a declarat Markus Rex, cercetător la Institutul Alfred Wegener.
"Este foarte posibil ca părţile subiţate ale stratului de ozon să se transforme într-o gaură de ozon",
a mai declarat specialistul.
"Gradul de pierdere a ozonului în zona Arctică este clar mai mare decât în toate iernile de până acum",
 a mai declarat acesta.

Date legate de subţierea stratului de ozon sunt colectate în continuare, iar pe 4 aprilie mai mulţi oameni de ştiinţă plănuiesc să facă o declaraţie publică pe această temă, în cadrul unei conferinţe la Viena.

Expunerea la radiaţiile ultraviolete din zona cu stratul de ozon subţiat este mai puţin dăunătoare decât cea de la tropice, însă specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi.
"Oamenii trebue să fie vigilenţi, dar nu îngrijoraţi. Te poţi proteja prin informare, prin faptul că poţi purta o pălărie cu boruri largi şi prin folosirea unor creme cu protecţie UV. Este important să nu stăm prea multe ore în aer liber",
 spune Gier Braathen, om de ştiinţă la Organizaţia Meteorologică Mondială.
Sursa: Mediafax.ro
O subţiere semnificativă şi rapidă a stratului de ozon, pe o porţiune foarte mare, are loc în aceste zile deasupra Polului Nord. Cercetătorii avertizează că fenomenul va afecta ţările din Europa de Est în perioada 30-31 martie.
Efectele diminuării stratului de ozon nu vor afecta ţara noastră, "în mod sensibil", cred însă experţii ANM.
"Diminuarea stratului de ozon (aflat în atmosfera foarte înaltă, la cam 32-35 de kilometri faţă de suprafaţa terestră) nu e foarte intensă deasupra teritoriului României, nici azi, nici în zilele următoare",
a declarat pentru Gândul Roxana Bojariu, climatolog ANM. "Modelele de predicţie bazate pe date de observaţie, care ţin cont şi de mişcările atmosferice în zona înaltă, sugerează existenţa unor concentraţii de ordinul a 300-350 de unităţi Dobson deasupra ţării noastre. O diminuare serioasă a stratului de ozon înseamnă concentraţii mai mici de 220-200 de unităţi Dobson. Astfel de concentraţii reduse de ozon în atmosfera înaltă se vor înregistra, în zilele următoare, la nord şi nord-est de România, în peninsula Scandinaviei, nordul Câmpiei Ruse până la Urali", explică Bojariu.

Ce a provocat fenomenul
Măsurătorile de la Polul Nord au fost realizate cu ajutorul unei reţele internaţionale formată din peste 30 de staţii de sondare a stratului de ozon, aflate în zona arctică şi subarctică. Acestea au constatat o subţiere semnificativă şi rapidă a stratului de ozon, pe o porţiune foarte mare deasupra Polului Nord. Cercetătorii avertizează că fenomenul va afecta Scandinavia şi Europa de Est, în perioada 30-31 martie. "Pierderea ozonului se produce foarte repede şi nu credem că se va opri în următoarele 10-14 zile", spune Markus Rex, un climatolog al institutului, citat de EurActiv. El a mai precizat că este "absolut posibil" ca straturile foarte subţiri ale fâşiei de ozon să se transforme în "găuri de ozon".

Deficitul foarte mare din stratul de ozon din zona Polului Nord a fost cauzat, pe de o parte, de aglomerarea unor substanţe care provoacă distrugerea ozonului, prin transportul global asigurat de circulaţia generală a atmosferei, a explicat Bojariu pentru Gândul. "Pe de altă parte, reacţiile fotochimice în care intră aceste substanţe, distrugând ozonul, sunt favorizate de temperaturile foarte scăzute din atmosfera înaltă, temperaturi ale maselor de aer izolate printr-un adevărat <> polar", mai spune climatologul ANM care atrage atenţia că astfel de fenomene sunt mai intense deasupra Antarcticii decât deasupra Arcticii.

Legătura dintre stratul de ozon şi schimbările climatice
Distrugerea stratului de ozon este cauzată de o reacţie chimică dintre clor şi brom, care are loc în stratosferă, la temperaturi foarte scăzute, precum sunt cele din Antarctica.

Aceşti atomi de halogen (denumire generică a elementelor fluor, clor, brom ş.a.) au ajuns în atmosferă sub forma unor poluanţi produşi de anumite aparate create de om, interzise în 1987 prin Protocolul de la Montreal. Braathen, un expert al Organizaţiei Mondiale a Meteorologiei, a estimat că stratul de ozon va reveni la nivelurile din anii '80 de-abia în 2050. Până atunci, este foarte probabil ca situaţia de la Polul Nord să se repete.

"Nu putem exclude nimic. Paradoxal, când se încălzeşte clima, stratosfera se răceşte", explică Braathen care crede că există o legătură între deteriorarea stratului de ozon şi climă.
Sursa: gandul.info
Timpul nu mai are rabdare!
O aglomerare de evenimente greu explicabila!
Sa fie doar ... semne ale sfarsitului?
Sfarsitul actualului ciclu ?
Admin
The Importance of the Ozone Layer
The term "Ozone Layer" is used to describe the ozone molecules present in the stratosphere. The ozone layer stretches around the entire globe of the Earth like a bubble, filtering out harmful ultraviolet radiation from the sun. Destruction of the ozone layer increases the amount of ultraviolet radiation reaching the earth which can cause severe effects on human health and the environment.
Stratosphere: The stratosphere is a layer of Earth's atmosphere that is stratified in temperature, with warmer layers higher up and cooler layers farther down.


Ozone Layer: The ozone layer, the layer with the highest concentration of the ozone molecules, is found in the stratosphere. The ozone layer filters out much out of the sun's ultraviolet light that would be harmful to most forms of life.

Troposphere: The troposphere is the lowermost portion of the Earth's atmosphere and the one in which most weather and the "greenhouse" effect occurs.
Ozone Depletion Effects

Human Health

*** Damages DNA which suppresses immune system resulting in increase
of infectious diseases;
*** Skin cancer;
*** Eye cataracts.

Plants and Trees
** Reduces crop production, damage to seeds
** Reduces quality of crops

Aquatic Ecosystems
* Damage to plankton, aquatic plants, fish larvae, shrimp, crabs
* Affects marine food chain, damage to fisheries result

Materials
. Paints, rubber, wood and plastic are degraded faster, especially in tropical regions
. Damages could be in billions of US dollars annually
NO COMMENT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recent comments

Recent Comments Widget

COUNTERsite

Search, click here:

Facebook START

Follow

Click here: