Autorităţile se pregătesc de Cod Roşu. Igaş: vor fi nămeţi mai mari ca în 54.
Autorităţile se pregătesc pentru situaţii de urgenţă, în urma avertizării ANM de cod portocaliu de ger şi cod galben de ninsori. La Ministerul de Interne a fost convocat Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la Primăria Capitalei a fost anunţat Comandament de iarnă.
Igaş confirmă ... în weekend vom avea avertizare de cod roşu.
„ Am fost anunțați că vor fi nămeți mai mari ca în 1954!. La ora 16.00, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului de Interne. Încercăm să ne pregătim pentru zilele care vor urma. Aseară, au fost alocate 10 miliarde de lei din fondurile de rezervă pentru cheltuieli de benzină, motorină, apă și ce mai este necesar”,
a declarat Traian Igaş. Iarna la care face referire minstrul este una dintre cele mai grele îndurate de Bucureşti în epoca modernă. În 1954 viscolul dar şi abundenţa ninsorilor au dat peste cap recorduri meteorologice, între care se remarcă cel mai puternic viscol din ţara noastră, la începutul lunii februarie, când vântul în rafale a atins 126 km/h în Capitală.
===================
În prezent este în vigoare codul portocaliu, pentru ger. Ninsorile sunt așteptate de joi sau vineri, începând din vestul țării. Este posibil ca în Constanța să se manifeste și ploi, ceea ce ar paraliza traficul, din cauza poleiului. Pe măsură ce frontul atmosferic provenit din bazinul Mării Adriatice, se va deplasa desupra României, la contactul cu frontul de aer artic aflat deasupra zonei extracarpatice se va înregistra o intensificare a vântului și căderi masive de zăpadă. Ținând cont că aerul cald din sud-vest aduce formațiuni noroase importante, sunt așteptate ninsori puternice. Unii dintre cei mobilizați deja pentru pregătirea intervenției ne-au declarat că au fost avertizați că vor fi ”zăpezi ca în 1954”. Atunci, stratul de zăpadă a depășit 5 metri în Capitală. Ca o coincidență, în 1954 ninsorile au pornit tot pe 3 februarie, iar viscolul a ținut 48 de ore.
=========================
Ce trebuie să faci pentru a trece cu bine de vremea rea
Având în vedere avertizările meteo din ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face mai multe recomandări. În asemenea situații, autoritățile recomandă populației să-și facă provizii și să nu plece la drum.
================
- Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul dumneavoastră nu sunt drumuri blocate. Dacă totuşi trebuie să plecaţi:
- Înainte de plecare asiguraţi-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient;
- Urmăriţi la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale;
- Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
- Ţineţi în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
- Echipaţi-vă corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.)
========================================================
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor,
luaţi următoarele măsuri:
=====================
- Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;
- Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul!
- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor geamul pentru ventilarea habitaclului.
- Curăţaţi periodic ţeava de eşapament.
- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
- Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării.
- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
===========================================
Pentru evitarea producerii incendiilor la locuinţe, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face următoarele recomandări:
===========================================
- Evitaţi supraîncărcarea sobelor şi nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată;
- Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
- Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
- Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
- Nu adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
- Nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea mijloacele de încălzire electrice;
- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.
===================
============
=======
Autoritățile se tem că vom avea două episoade de viscol, de câte 48 de ore, întrerupte de o zi sau două de ninsori. În total, li s-a spus celor din comandamentele județene, s-ar putea ajunge la căderi de zăpadă de 2-3 metri, în unele orașe, adică la o perturbare gravă a activităților socio-economice. Aprovizionarea magazinelor va fi redusă sau blocată, fiind posibilă chiar întreruperea livrărilor de mărfuri de strictă necesitate. Reparațiile la rețeaua electrică și cea de încălzire vor fi extremde dificile, dacă nu imposibile.Este luată în calcul oprirea școlilor și decretarea ca zile nelucrătoare a perioadei în care transportul va fi paralizat.
RăspundețiȘtergereRestabilirea comunicațiilor și prevenirea jafurilor, priorități
Prima confruntare cu viscolul din această iarnă a pus probleme transportului de marfă și de persoane, autoritățile fiind nevoite să apeleze la Armată și Jandarmerie pentru degajarea drumurilor din afara localităților. Căderile masive de zăpadă ar putea solicita intervenția Armatei în orașe, în vreme ce traficul va fi oprit pe drumurile dintre localități, pentru a preveni pierderi de vieți omenești și a ușura misiunea utilajelor de deszăpezire.
Restabilirea comunicațiilor rutiere și a liniilor de electricitate vor fi prioritățile majore ale intervenției. Urmează prevenirea jafurilor la care s-ar putea deda grupările infracționale, care se vor baza pe dificultatea intervenției Poliției, în cazul paralizării totale a traficului rutier. Ulterior se va interveni pentru aprovizionarea cu alimente de strictă necesitate, eventual de la Rezerva de stat. Persoanele cu afecțiuni grave vor putea fi transportate la spital într-un interval limitat, dintre cele două episoade de viscol. Pacienții cu dializă și alte afecțiuni grave ar trebui internați în această seară, iar gravidele aflate aproape de termen ar trebui aduse la maternitate.
Strategie de mobilizare a efectivelor sau pericol iminent
Surse DeCe News care au participat la ședința de miercuri a unui comandament județean ne-au declarat că autoritățile locale sunt în alertă maximă. ”Nu știm dacă vor fi cu adevărat 3 metri de zăpadă, sau dacă au spus asta ca să ne sperie, dar gândiți-vă ce înseamnă. După zeci de ani va fi prima dată când nu se va mai putea ieși din case. Blocurile vor fi blocate de nămeți care depășesc etajul unu. Poate că oamenii de la guvern vor să acționăm mai bine ca la primul viscol și ne pregătesc pentru o intervenție de gradul zero, pentru ca în realitate să trecem mai ușor peste o situație relativ obișnuită, de iarnă grea. Dar, toți cei care au participat la ședință și-au anunțat rudele și prietenii să-și facă rezerve de pâine sau alte alimente esențiale, pentru că vine prăpădul pe pământ”.
Atenţionarea cod galben de ninsori a intrat în vigoare la ora 10:00, iar primele semne se văd deja. Meteorologii ne avertizează că trebuie să fim pregătiţi să înfruntăm fenomene meteorologice periculoase: ninsori abundente, viscol puternic şi polei.
RăspundețiȘtergerePână duminică, 5 februarie, la ora 20.00 va ninge abundent, va viscoli puternic şi se va forma polei. Vizată de atenţionare este toată România. vântul va sufla cu până la 60 km/h, iar la munte va sufla cu rafale de până la 90 km/h.
Comandamentul de iarnă, condus de premierul Emil Boc, a cerut prefecţilor şi miniştrilor să se pregătească temeinic pentru cele 3 zile de viscol care urmează. În cazul în care situaţia se va agrava, prefecţii vor cere ajutorul armatei.
Ministrul de Interne susţine că la această ora 14.700 de angajţi ai MAI sunt detaşaţi î toată ţara pentru a lupta contra zăpezii abundente care este aşteptată în următoarele ore.
La această oră sunt închise:
- DN22 Râmnicu Sărat – Brăila;
- DN2C Costeşti – Slobozia;
- DN2E85 Buzău – Urziceni;
- DN 24D Bârlad – Galaţi- DN23B Măicăneşti – Ciorăşti, în judeţul Vrancea.
Restricţionat pentru traficul greu peste 7,5 tone:
-DN10 Buzău – limita cu judeţul Covasna;
-DN5 Vama Giurgiu – Jilava.
URL-ul scurt: http://www.dcnews.ro/?p=154236
Directorul general al ANM, Ion Sandu, a declarat la Comandamentul de la MAI, că, în următoarea perioadă, acolo unde va fi cer senin, temperaturile vor fi de - 20 spre -25 de grade, iar unde e nor de -15, -20 de grade, existând semnale că din 13 februarie va ninge iar, dar nu se ştie cât de mult.
RăspundețiȘtergereNu stiu cum se face, dar mereu ma gandesc la razoiul geo-fizic!
RăspundețiȘtergereDupa atata ger si zapada, bine zice Iliescu: Romania va fi luata de ape!
De retinut pentru viitorul apropiat, aceasta predictie!
In primavara fierbinte, puhoaiele vor ingrozi romanii!
In loc sa rada ca prostii, mai bine ar lua masuri!
Guvernanti si guvernati, ATENTIE!
Atentie, Atentie si iar Atentie!
Vremurile cumplite, continua!
Succesiune halucinanta de avertizari meteo cod portocaliu si cod galben de ninsoare si vant. In sud-vestul si sudul tarii, apoi in Moldova sunt prognozate caderi abundente de zapada, dar si rafale de vant, viscolind zapada. Administratia Nationala de Meteorologie a emis trei mesaje succesive de fenomene meteo periculoase, incepand de duminica ora 18 pana marti ora 14.
RăspundețiȘtergere