Europa, pe un butoi gigantic de pulbere.
Un supervulcan din Italia dă semne de activitate.
Un supervulcan din Europa, care dă semne de activitate,
pune pe jar specialiştii din întreaga lume.
Potrivit ultimelor măsurători seismologice, pământul din întreaga regiune Campi Flegrei de lângă Napoli, Italia, se ridică cu aproximativ trei centimetri pe lună deasupra nivelului mării, scrie The voice of Russia.
În plus, temperatura tot mai ridicată a solului şi deformarea scoarţei terestre i-a alarmat pe seismologi.
"Microseismele şi gazele acumulate în solul din acea zonă indică faptul că vulcanul se pregăteşte pentru o posibilă erupţie", este de părere Vladimir Kiryanov, profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Univesităţii din St. Petersburg.
Locul respectiv este considerat un supervulcan pentru că ar putea arunca până la 1.000 de kilometri cubi de magmă în cazul unei erupţii.
Regiunea Campi Flegrei s-a mai ridicat în trecut, însă vulcanul nu a erupt niciodată. Cel mai grav a fost la începutul anilor `70, atunci când nivelul pământului s-a ridicat cu 1,5 metri, iar la mai multe case din zonă au apărut fisuri.
O erupţie a acestui supervulcan ar avea consecinţe grave. Cele mai apocaliptice scenarii vorbesc de apariţia iernii vulcanice, când gazele de sulf şi cenuşa vor ajunge în atmosfera terestră şi vor acoperi pământul cu o perdea impermeabilă. Razele soarelui nu ar putea străbate această perdea, iar gazele transformate în acid sulfuric ar putea cădea sub formă de ploi toxice.
Sursa:
============================
================================================
Spectacol vulcanic în Kamchatka: patru erupții simultane
Peninsula Kamchatka din Rusia este, zilele acestea, scena unui spectacol vulcanic inedit: patru vulcani, aflaţi la circa 180 km unul de altul, erup simultan. O echipă de filmare a realizat un filmuleţ în 360 de grade al spectacolului vulcanic, scrie RTV.net.
Vezi aici filmarea
În pofida faptului că erupţiile vulcanice au loc tot timpul, pe glob, erupţia a patru vulcani atât de apropiaţi în acelaşi timp este o noutate.
În pofida faptului că erupţiile vulcanice au loc tot timpul, pe glob, erupţia a patru vulcani atât de apropiaţi în acelaşi timp este o noutate.
Vulcani din Kamchatka, aflaţi la circa 180 km depărtare unul de altul, sunt activi încă din luna noiembrie, însă experţii nu sunt convinși că aceeași sursă alimentează cei patru vulcani.
Peninsula Kamchatka este una dintre cele mai active zone din “Cercul de foc”, celebra zonă de activitate seismică şi vulcanică ce înconjoară Oceanul Pacific.
Aici sunt concentrați 62% din vulcanii activi existenți în prezent pe Terra (peste 350 din cei 600 vulcani activi).
Trei plăci tectonice, placa Nord-Americană, placa Okhotsk şi placa Pacifică – se ciocnesc sub Kamchatka, pe peninsulă fiind 30 de vulcani activi.
========================================
============================
... erupţia a patru vulcani atât de apropiaţi în acelaşi timp este o noutate ...
... sunt activi încă din luna noiembrie ...
... însă experţii nu sunt convinși că aceeași sursă alimentează cei patru vulcani ...
... Tineti aproape ... In curand, o IPOTEZA soc! ...
E clar mina USL-ului!
RăspundețiȘtergere