Bine ati venit pe acest blog! Avem sansa de a trai in vremuri memorabile! Semnele sfarsitului timpului, sunt tot mai evidente. Sigur, e vorba de timpul cum il stim. Urmeaza un altul. Poate acelasi, poate nu! ~ Blogul nu se doreste a fi un "blog apocaliptic"! Va fi doar un 'Blog de informare' la "zi", cu cele mai recente, deosebite teorii/conceptii/evenimente globale... Admin, Romania megalitica
Nu ati gasit ce cautati? Incercati Google search pe siteul nostru!
Translate / This page has a language translator on it so you can understand what is being talked...
Terra s-ar putea afla în calea unei stele muribunde, care s-ar putea transforma oricând în supernovă, ceea ce înseamnă că explozia ei ne-ar afecta pe toți.
PotrivitFox News, astronomii spun că WR 104, stea aflată la 8.000 de ani lumină, s-ar putea transforma în orice clipă în supernovă și va emite radiații gama care ar distruge biodiversitatea de pe Terra.
Totuși, existența noastră în următorii 500.000 de ani depinde de mai muți factori.
”S-ar putea transforma în supernovă în orice zi în următorii 500.000 de ani. Axa de rotaţie a stelei nu este cunoscută. Dacă axa polară a stelei este îndreptată spre Pământ, atunci ne găsim chiar pe “linia de tragere”, iar dacă unghiul este mai mic de 20 de grade, pericolul încă există. În schimb, dacă unghiul este mai mare de 30 de grade, Pământul ar scăpa neatins.”,
a declarat astronomul Grant Hill pentru Forbes.
“Am observa iniţial o fulgerare albastră de circa 10 secunde în straturile superioare ale atmosferei, dar atunci răul va fi deja făcut”, a declarat fizicianul Adrian Melott de la University of Kansas.
El a adăugat că această explozie ar putea duce la sporirea cu 50% a radiaţilor ultraviolete B (UVB) în atmosferă.
"Cineva a blestemat SUA".Americanii cred că a venit Apocalipsa peste ei.Imagini cutremurătoaresurprinse în urmă cu puţin timp.
"Parcă suntem pe vremea lui Moise, din Biblie, când Dumnezeu a trimis peste egipteni plăgile", spun americanii din New Orleans care sunt pur şi simplu disperaţi
de invazia de insecte.
Milioane de "termite înaripate" zboară în aer, făcându-le oamenilor aproape imposibilă deplasarea dintr-un loc într-altul. Mulţi umblă pe stradă purtând plasă de ţânţari peste haine, şi apărându-se de inamicii înaripaţi cu spray-uri insecticide.
A termite nest takes about 5 years to grow to a size where the new colony produces versions of the insect with wings to restart the cycle.
Mature colonies can have as many as 5 million individual termite members.
Niciun alt corp ceresc nu s-a mai apropiat atât de mult de Terra.
Un asteroid de mari dimensiuni va trece prin apropierea spaţiului cosmic al Terrei, în noaptea de 31 mai spre 1 iunie.
Potrivit oficialilor NASA, corpul ceresc cu o lungime de aproape trei kilometri se va apropia de Pământ mai mult decât a făcut-o vreun altul până acum - şase milioane de kilometri.
Este pentru prima oară când un corp ceresc gigant se apropie atât de mult de Pământ, în ultimii 200 de ani.
Cifrele care vă arată cât de periculos este Soarele în aceste zile.LISTA cu valorile UV din marile oraşe din România.
Cu toate că ne bucurăm de temperaturile estivale anunţate de meteorologi pentru aceste zile, trebuie să ştim că odată cu ele vin şi problemele. Nivelul radiaţiilor solare creşte de la o zi la alta, iar experţii ne anunţă că problemele se vor intensifica şi din cauza exploziilor solare care se petrec în această perioadă.
Astfel că pentru zilele care urmează trebuie să aveţi mare grijă cum şi cât vă expuneţi la soare, iar atunci când ieşiţi din casă trebuie să vă protejaţi pielea cu creme speciale care ne apără de razele puternice ale soarelui.
Indicele UV in conditii de cer senin la amiaza pentru 16.05.2013
Radiaţiile ultraviolete (UV) sunt produse de soare, alături de lumină şi căldură, dar, spre deosebire de acestea, sunt înşelătoare, deoarece nu pot fi văzute sau simţite. Singurul care poate oferi informaţii concrete este indexul UV (UVI), cu valori cuprinse între 0 şi 11 şi deosebit de periculos dacă este mai mare de 8.
"Valorile maxime sunt atinse în jurul orelor amiezii, în timpul lunilor de vară, cu precădere când cerul este senin, însă poate fi mare şi atunci când e înnorat, fiind reflectate de apă şi particulele din atmosferă",
explică experţii Organizaţiei Mondiale a a Sănătăţii (OMS) într-un document menit să atenţioneze populaţia în legătură cu pericolele expunerii la ultraviolete.
De ce depinde nivelul UV La nivelul pământului ajung în special radiaţii UVA şi o mică parte din cele UVB. Nivelul mai scăzut sau mai ridicat al acestora depinde printre altele de distanţa faţă de soare, de latitudine (e mai ridicat cu cât suntem mai aproape de regiunile ecuatoriale), dar şi de cât de înnorat e cerul.
"Cu cât soarele este mai sus, cu atât este mai ridicat nivelul radiaţiilor ultraviolete. Acesta mai depinde şi de momentul din zi şi din an. În afara tropicelor, nivelul cel mai ridicat de UV se înregistrează la mijlocul zilei, când e soare",
explică experţii OMS.
O creştere alarmantă a numărului de cancere de piele a fost observată în întreaga lume după anii ’70, fiind asociată cu obiceiul expunerii prelungite la soare pe motiv că bronzul este sănătos şi înfrumuseţează.
De la riduri la melanom
Experţii avertizează însă că expunerea la ultraviolete poate provoca boli acute care în timp se pot croniciza. Pe lângă arsuri şi eritem (înroşirea pielii), radiaţiile mai pot provoca "leziuni ale pielii, precanceroase sau canceroase, tumori benigne, dilatarea vaselor de sânge, hiperpigmentări, scăderea elasticităţii pielii şi, implicit, ridare şi uscare excesivă a pielii", atenţionează Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
În plus, pot agrava boli deja existente, precum lupus eritematos, psoriazis, poliartrită reumatoidă şi pot duce la apariţia cataractei şi scăderea acuităţii vizuale.
Cea mai de temut afecţiune provocată de expunerea la soare este însă cancerul de piele, a cărui incidenţă a crescut cel mai mult în lume după cel pulmonar.
"Relaţia dintre soare şi cancerul de piele e oficial recunoscută, peste 95% dintre cancerele de piele fiind cauzate de soare, razele UV sunt cancerigene, adică pot determina leziuni ale ADN-ului şi dezvoltarea unui melanom, nu există raze UV sigure", subliniază medicul dermatolog Oana Clătici.
Melanomul este tipul de cancer cu cea mai mare mortalitate şi se răspândeşte rapid în organism. "Poate fi vindecat atunci când e depistat precoce, dar e fatal când este depistat tardiv", avertizează dermatologul.
Cum vă protejaţi
Folosirea unei creme de protecţie solară nu înseamnă că ne putem expune la soare nelimitat. Acestea trebuie folosite zilnic şi nu doar în perioadele caniculare, atât în zilele noroase, cât şi în apă.
Dermatologul Oana Clătici recomandă să fie evitată expunerea la soare între 10.00 şi 16.00, să fie purtate haine care acoperă bine corpul, ochelari de soare cu filtru UV, pentru protejarea ochilor, şi să se respecte întocmai regulile de aplicare a produselor cu factor de protecţie.
Cu 30 de minute înainte de a ieşi din casă, aplicaţi un produs cu factor de protecţie de minimum 15 pe toate zonele expuse la soare şi reaplicaţi-l din două în două ore sau mai frecvent dacă înotaţi sau transpiraţi. Nu neglijaţi avertizările specialiştilor privind nivelul radiaţiilor.
Atenţie! Radiaţii violente vor lovi Terra în weekend!
Publicat pe 16 mai 2013
Nivelul de radiaţii solare creşte de la o zi la alta, iar autorităţile sunt în alertă din cauza fenomenului de secetă. În plus, specialiştii ne avertizează că vom avea parte de mai multe explozii solare deosebit de puternice. Astfel, potrivit libertatea.ro, de vineri, mercurul termometrelor va fi într-o continuă creştere, duminică ajungând chiar şi la 33 de grade Celsius, deşi suntem abia la jumătatea lunii mai. Din acest motiv, meteorologii au emis avertizări pentru următoarele zile şi în privinţa radiaţiilor solare ultraviolete, care vor fi mult mai intense decât în mod normal.
“După 200 de ani de observaţii astronomice, în care ciclurile solare de 11 ani se derulau cu mici abateri între extremele anului minim şi ale celui maxim, în acest moment fenomene necunoscute au dat peste cap mecanismele de ceasornic ale previziunilor activităţii solare.
Perioada de maxim solar este mai lungă şi mai violentă. Concret, ne aşteptăm ca de acum până în septembrie să asistăm la erupţii solare ieşite din comun, care vor produce fenomene meteorologice extreme a căror durată, frecvenţă şi intensitate vor depăşi valorile obişnuite. Vom avea perioade secetoase, cu temperaturi de 50 de grade Celsius, intercalate cu ploi deosebit de violente, care vor provoca inundaţii”, a declarat pentru Libertatea dr. Emil Străinu, expert în ameninţări neconvenţionale şi asimetrice.
Alerta pe care NASA a lansat-o în urmă cu puţin timp.
"Erupţiile solare vor atinge nivelul MAXIM".
Activitatea Soarelui se apropie de nivelul maxim al ciclului său de 11 ani, nivel pe care îl va atinge în următoarele luni. Avertismentul vine de la NASA şi este însoţit de noi imagini ale unor spectaculoase erupţii solare, produse în ultimele zile.
Imaginile au fost înregistrate de observatorul spaţial al Dinamicii Soarelui, lansat acum trei ani. Erupţiile solare vor fi tot mai dese şi mai puternice în a doua parte a anului.
Radiaţiile emise de aceste fenomene pot afecat comunicaţiile radio şi funcţionarea sistemului GPS.
La vară, ne așteaptă cele mai puternice radiații solare din ultimii ani
In sezonul estival care tocmai a inceput se va inregistra cea mai intensa activitate solara, iar nivelul radiatiilor ultraviolete va fi mai mare decat in anii precedenti. Expunerea la soare trebuie facuta cu prudenta, atentioneaza medicii. Acesta este ultimul an din ciclul solar actual (cu numarul 24), o variatie periodica a activitatii si a radiatiei solare. Estimarile facute de specialistii de la NASA arata ca 2013 va fi anul cu cea mai intensa activitate solara din acest ciclu, iar varful se va inregistra in luna august.
Dincolo de aurorele boreale spectaculoase pe care le creeaza, eruptiile solare pot sa produca efecte nedorite. Exista riscul ca ele sa schimbe temperatura globala, sa influenteze campul magnetic al Pamantului si sa dea peste cap comunicatiile, dar si sa creasca nivelul de radiatii ultraviolete. Exploziile solare scad cu cateva procente stratul de ozon din stratosfera, care ar trebui sa absoarba radiatiile ultraviolete (UV). Prin urmare, cand nivelul de ozon este mai redus, o concentratie mai mare de radiatii UV ajunge pe suprafata Pamantului.
Medicii avertizeaza ca expunerea la soare fara protectie este cu atat mai periculoasa in sezonul estival care tocmai a inceput. Nu exista creme de plaja care sa blocheze in totalitate radiatiile ultraviolete (nici chiar hainele nu ne protejeaza decat in proportie de 80%), dar produsele existente pe piata sunt suficient de bune pentru prevenirea cancerului de piele. Factorul de protectie solara al cremelor de plaja variaza de la 2 la 50+, iar el trebuie ales in functie de fototipul pielii.
Creme cu FPS 50+ ar trebui sa foloseasca mai ales persoanele blonde, roscate ori satene, cu ochi verzi sau albastri. Bronzarea este posibila chiar si dupa aplicarea acestor creme, dar ea se face intr-un timp mai indelungat. Pe masura ce pielea se bronzeaza, poate fi aplicata o crema cu fotoprotectie mai scazuta. Copiilor le este, de asemenea, indicata o crema de plaja cu fotoprotectie maxima. Expunerea neprotejata la soare in copilarie creste riscul de a face cancer de piele la maturitate, au semnalat mai multe studii de-a lungul timpului. Nu in ultimul rand,. Persoanele cu multe alunite ar trebui sa foloseasca o crema cu factor de protectie foarte ridicat si sa mearga la medic daca observa ca aspectul alunitelor s-a modificat.
O alta informatie de care ar trebui sa se tina cont inainte de a cumpara o crema de protectie solara este ca ea sa ofere protectie atat impotriva radiatiilor ultraviolete de tip A (UVA), cat si impotriva celor de tip B (UVB), mentiune care ar trebui sa existe pe eticheta. Cremele si lotiunile fotoprotectoare nu se aplica dupa ce am ajuns pe plaja, ci cu 20 de minute inainte de a iesi din casa. O alta regula importanta este sa nu combinam produsele de machiaj cu crema, pe de o parte, pentru ca aceasta din urma va fi mai putin eficienta, iar pe de alta, pentru ca amestecul favorizeaza aparitia acneei.
Radiatiile ultraviolete sunt periculoase nu doar pentru piele, ci si pentru ochi. Ele cresc riscul de cataracta (opacifiere a cristalinului) si predispun ochii la degenerescenta maculara senila, cauza principala de orbire la varsta a treia. Cele mai periculoase pentru vedere sunt radiatiile UVB, insa nici razele UVA nu sunt complet inofensive. Ochelarii de soare ar trebui sa ofere o protectie de 99% impotriva razelor UVB si de cel putin 95% – de radiatiile UVA. Pe eticheta unor ochelari de calitate, care protejeaza vederea, ar trebui sa se regaseasca aceste informatii. Cel mai sigur este sa cumparam ochelarii din magazinele de optica medicala, pentru ca este putin probabil ca cei ieftini, de la taraba, sa aiba filtre UV.
Soarele a intrat in cel de-al 24-lea ciclu de activitate la data de 8 ianuarie 2008, iar 2013 marcheaza sfarsitul lui. Ciclurile de activitate solara sunt determinate de campul magnetic al soarelui, care se inverseaza, in medie, o data la 11,2 ani (cele urmarite pana acum au avut durate intre 8 si 15 ani). Activitatea se masoara in numarul de eruptii solare, de pete solare si de radiatii. „Daca prognoza noastra este corecta, ciclul solar 24 va avea un numar maxim de 90 de pete solare“, spune Douglas Biesecker, presedintele Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosferei din SUA (NOAA). Numarul de pete solare preconizat de specialist este insa cel mai mic din ultimul secol, mai exact din 1928 incoace, cand s-a inregistrat minimul de 78 pete solare. Calculele specialistilor de la NASA arata ca, in medie, un ciclu solar atinge punctul sau maxim de activitate la 114 pete solare.
Massive solar eruptions take aim at our high-tech society. 93 million miles away... an angry sun vents its rage. Dark regions, called sunspots, appeared unexpectedly on its surface... a sign of rising tension within. It had been three and a half years since the sun last erupted in fury...at the peak of an 11-year cycle of solar flare-ups.
Back then, we got ready for it... by shutting down satellites that were vulnerable to high levels of radiation. But no one expected this. In what should have been a low point in solar activity, the sun erupted in a series of massive explosions, called coronal mass ejections, or CMEs.
Electrified gas clouds weighing billions of tons raced outward. Solar telescopes recorded the action... The largest emission of solar x-rays ever seen. The hottest flares, at tens of millions of degrees. And the fastest... reaching speeds clocked at six million miles per hour.
The sun became a giant plasma weapon... more potent than any in science fiction... and pointed right at our home planet. On Earth... the Halloween storms produced some of the most spectacular auroras ever seen at the north and south poles. They also brought jolts of electricity that caused power outages in Sweden, and disrupted airline navigation.
In space, these storms damaged 28 communications satellites, and destroyed two. And they didn't stop there. As the energetic surge swept past Mars, it was so strong it burned out the radiation monitor aboard the spacecraft, Mars Global Surveyor. Ironically, this instrument was designed to study radiation that human explorers might encounter on future missions beyond Earth.
Months later, the rush of solar energy washed over the two Voyager spacecraft, on their way to the far reaches of the solar system. CMEs like these have been known to blast their way out the far edges of the solar system, where the solar wind meets the flow of gas around the galaxy itself.
This stormy season on the sun lasted about five weeks. It was by no means the worst. A solar eruption in 1859 was so powerful it set fire to telegraph offices... several people got nasty electric shocks, simply because they were working with metal objects... and for the next few nights, auroras were reportedly bright enough to read by.
A similar storm today could easily cause more than two trillion dollars in damage to our high-tech infrastructure, twenty times greater than hurricane Katrina. But believe it or not, the threat is about to get even worse. We are beginning to change the way we acquire and use energy... by expanding our power grid to accommodate wind farms...solar arrays... new nuclear plants ... and other renewable energy sources.
This grid will get larger... and smarter.... With microprocessors in most every device...communicating and negotiating with one another... running everything from air conditioners to power plants. A sudden surge of solar activity could strike the grid directly...inflicting a substantial amount of damage on the emerging smart power economy.
To understand what a powerful force the sun can be. Take a look at Venus. At almost exactly the same size and mass as Earth, it's truly our sister planet. The thinking is that long ago, fierce solar winds stripped off lighter water molecules from its upper atmosphere. What was left was a witches' brew of acidic gases and carbon dioxide that thickened at lower altitudes, rising to some 90 times the density of Earth's atmosphere.
At a concentration of 95% in Venus' atmosphere, CO2 gas trapped increasing amounts of sunlight and drove surface temperatures close to 1000 degrees Fahrenheit. How did Earth avoid such a harsh fate?
One of the main reasons is that our planet has what Venus lacks... a natural defense against solar attacks.
============================
Two CME's January 22,23 2013! Solar Activity in Space, Coronal Mass Ejections ...