NOTA:
Putem paria... si azi... alte accidente... de tot felul... inexplicabile...
Morti... Fenomene extreme... meteo si nu numai... etc. etc.
Oamenii de stiinta ori nu pricep... ori... ascund adevarul.
Agentiile de stiri... vantura informatiile...
Precum oile... capiate.../"se iau una dupa alta"!
Admin, Romania Megalitica
--------------------------------------------------------------
ciclurile solare. ce se intampla cu al 25-lea ciclu solar?unde dispare activitatea soarelui?
-----------------------------------------------------------
---------------------------------------------
Pământul va fi lovit vineri de două furtuni magnetice solare, iar oamenii de ştiinţă avertizează asupra posibilelor probleme cu comunicaţiile prin satelit, semnalul GPS şi liniile de înaltă tensiune, transmite Reuters.
Luate separat, cele două furtuni, numite de specialişti ejecţii de masă coronală, nu prezintă niciun pericol, dar apariţia lor neobişnuită, una după altă, la mică distanţă în timp şi faptul că se îndreaptă direct spre Terra i-au făcut pe specialiştii de la centrul de predicţie a vremii spaţiale din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite să emită o alertă.
Prima furtună, care s-a produs luni seară într-o regiune a Soarelui cu puternice tulburări ale câmpului magnetic, a atins Terra în noaptea de joi spre vineri, potrivit expertului NOAA Thomas Berger.
Aceeaşi regiune solară a dat naştere unei a doua furtuni, mult mai puternice. Fenomenul a avut loc miercuri, la ora 18.45 (ora României, n.r.).
"
Nu ne aşteptăm la un impact inimaginabil al acestor furtuni asupra infrastructurilor terestre, dar urmărim aceste fenomene îndeaproape", a mai spus Berger.
Soarele se află ân prezent la momentul de maxim al ciclului său de 11 ani, deşi, per total, nivelul de activitate solară este mai scăzut faţă de un moment de maxim tipic al acestui ciclu.
Furtuni de intensitatea celor două care afectează Terra vineri lovesc planeta de 100-200 de ori într-un ciclu solar, spun experţii.
"Ce este unic la acest eveniment este că avem două furtuni succesive, la mică distanţă una de alta, iar cele două fenomene pot interacţiona unul cu celălalt pe drumul către Terra, pe orbita Pământului sau dincolo de planeta noastră. Nu ştim încă unde vor interacţiona", a explicat Thomas Berger.
Potrivit NOAA, particulele puternic energizate emise de Soare pot lovi câmpul magnetic al Terrei şi pot provoca intreruperi ale comunicaţiilor radio şi scăderea calităţii semnalului GPS.
Furtunile magnetice solare pot, de asemenea, să afecteze reţelele electrice în regiunile nordice ale Terrei, care sunt mult mai sensibile la perturbările magnetice.
Există însă şi o parte frumoasă a furtunilor solare. Interacţiunea dintre particulele emise de Soare şi câmpul magnetic al Terrei dă naştere aurorei boreale şi australe. Aurora este provocată de particulele puternic energizate emise de Soare care se lovesc de atomii de oxigen, azot şi alte gaze din straturile superioare ale atmosferei, creând valuri de lumină deasupra regiunilor polilor magnetici ai planetei.
Sursa: http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/doua-furtuni-solare-lovesc-pamantul-vineri-comunicatiile-ar-putea-fi-afectate-13254162
--------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Despre furtunile solare
======================================
O erupție solară este o explozie uriașă în atmosfera Soarelui, care poate elibera o cantitate uriasa de energie. Erupțiile solare afectează toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana și cromosfera), încălzind plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin și accelerând electronii, protonii și ioni grei aproape de viteza luminii.
O furtună solară poate provoca fenomenul de ejecţie coronală a masei – un nor încărcat cu particule emanate de soare, care traversează spaţiul cu viteze supersonice. Eliberările explozive de energie în timpul furtunilor solare aruncă în spaţiu nori de particule atomice, care provoacă radiaţii de microunde şi unde radio.
Petele solare isi maresc numarul in perioadele active ale Soarelui. Frecventa exploziilor solare variaza de la mai multe pe zi, cand soarele este deosebit de activ, la mai putin de una pe saptamana in timpul perioadelor de liniste. Perioadele de activitate solara au loc la intervale ciclice de 11 ani. Razele X si radiatiile UV emise de exploziile solare pot provoca furtuni de radiatii de lunga durata in ionosfera Pamantului (partea superioara a atmosferei planetei). Acestea dau nastere la interferente electrice pe Pamant, afectand ecranele TV si calculatoarele si determinand fluctuatii de tensiune în retelele si aparatele electrice pana la blocarea lor. Astronautii si navele spatiale sunt puternic afectate din cauza cresterii riscului de radiatii.
Furtunile solare sunt clasificate oarecum asemănător cu scara Richter pentru cutremure, astfel: clasa C: slabe – nu afectează deloc activitatea de pe Pământ. clasa M: medii, de 10 ori mai puternice decât cele din clasa C, pot cauza bruiaje radio la poli (unde câmpul magnetic terestru intâlnește suprafața Pământului) sau afecta activitatea astronauților de pe orbită. clasa X: puterice, de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M și pot cauza pene de curent în unele regiuni, bruiaje radio severe, defecțiuni ale sateliților sau chiar doze de radiații mai ridicate decât cele normal pentru pasagerii avioanelor care trec prin apropierea polilor magnetici.
Începând cu 8 ianuarie 2008 Soarele a intrat în cel de-al 24-lea ciclu solar. Președintele NOAA Space Weather Prediction Center, Douglas Biesecker spune că: „Dacă predicția noastră este corectă, Ciclul Solar 24 va avea un număr maxim de 90 de pete solare, cel mai mic ciclu solar ca număr de pete din 1928, când Ciclul solar 16 a avut 78 de pete solare. Este tentant să descriem un astfel de ciclu ca fiind «slab» sau «ușor», dar acest lucru ar putea lăsa o impresie greșită. Chiar și un ciclu sub medie este capabil să producă condiții meteorologice spațiale severe. Marea furtună geomagnetică din 1859, de exemplu, a apărut în timpul unui ciclu solar de aproximativ aceeași mărime cu ciclul prezis pentru 2013”.
În perioada 1-2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată. Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observații demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Munților Stâncoși, care au fost atât de strălucitoare încât lumina lor a trezit căutătorii de aur , care s-au apucat să-și pregătească micul dejun pentru că au crezut că era dimineață. Sistemele de telegraf din toată Europa și America de Nord s-au prăbușit. Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc.
Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită și să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare.Din 28 august 1859 până pe 2 septembrie numeroase pete solare și explozii solare au fost observate pe Soare. Chiar înainte de prânzul zilei de 1 septembrie, astronomul britanic Richard Carrington a observat cea mai mare erupție, care a dus la o ejecție coronală de masă uriașă (CME), care a venit direct spre Pământ, ajungând pe planeta noastră în 18 ore, având deci o viteză de 1.600.000 de kilometri pe oră. Acest lucru este remarcabil, deoarece o astfel de călătorie în mod normal durează de la trei până la patru zile. S-a mișcat așa de repede, pentru că o altă ejecție masivă CME anterioară i-a netezit drumul.
- 13 mai 1921 are loc o puternică furtună solară, care a afectat sistemele de telecomunicaţii, de trafic şi electrice din Statele Unite şi din Europa. Mini-furtunile solare din anii 1956, 1972, 1989 și 2003 au dus la creșterea semnificativă a nivelului radiațiilor atmosferice.
– Pe 13 martie 1989, o furtună magnetică provocată de un flux de particule solare încărcate cu sarcină electrică au provocat o pană a reţelei Hydro-Québec, privând de electricitate peste 6 milioane de canadieni vreme de nouă ore.
– In ianuarie 1994, satelitul canadian de telecomunicatii Anik E2, in valoare de 290 milioane de dolari, a fost distrus de o furtuna solara, fiind necesare sase luni si 50-70 milioane de dolari pentru a-l face operational.
– În 2003, o furtună magnetică a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privând de electricitate o mare parte din populaţia acestei ţări. Şi America de Nord a fost afectată serios de acea furtună.
– O eruptie solara produsa in 2005 a determinat cea mai mare concentratie de protoni masurata vreodata in atmosfera Pamantului si a ajuns pe Terra in numai 15 minute, atingand o viteza de o treime din viteza luminii.
Richard Fisher, director al diviziei de heliofizică de la NASA, a dezvăluit că planeta Pământ va fi lovită de radiații magnetice provenite din exploziile solare care vor avea loc în 2013. NASA a avertizat că dacă nu sunt luate măsuri de precauţie, furtuna magnetică ar putea avea “consecinţe catastrofale” la nivel global. Exploziile solare vor afecta telecomunicaţiile, electronicele, sistemul bancar şi transportul aerian. Pământul va fi lovit de radiaţii magnetice care vor atinge un nivel fără precedent, a declarat pentru o publicaţie britanică doctorul Richard Fisher, director al diviziei de heliofizică din cadrul NASA. El a explicat că radiaţiile provin din exploziile solare din jurul anului 2013.
Reţelele naţionale electrice s-ar putea supraîncălzi, transportul aerian va fi perturbat iar dispozitivele şi aparatura electronică, dispozitivele de navigare şi sateliţii majori s-ar putea opri din funcţionare după ce activitatea solară va ajunge la capacitatea maximă. Într-un nou avertisment, NASA a declarat că super-furtuna va lovi ca un “fulger” şi ar putea avea consecinţe catastrofale la nivel global pentru sănătate, serviciile de urgenţă şi de securitate naţionale, dacă nu sunt luate măsuri de precauţie. Datorită dependenţei societăţii de dispozitivele electronice, care sunt sensibile la energie magnetică, furtuna ar putea provoca pagube de sute de miliarde de dolari şi va avea efecte “potenţial devastatoare” pentru guvernele lumii.
Aceasta va perturba dispozitive de comunicare, cum ar fi sateliţi şi navigarea auto, transportul aerian, sistemul bancar, calculatoarele noastre, tot ceea ce este electronic. Furtuna va provoca probleme majore în întreaga lume. Zone mari vor rămâne fără alimentare cu energie electrică, iar refacerea infrastructurii va reprezenta un obiectiv greu de realizat, întrucât acest lucru cere timp”, a adăugat Richard Fisher.” NASA a transmis avertismentele în cadrul unei conferinţe legate de “starea vremii din spaţiu” desfăşurată la Washington DC, la care au participat oameni de ştiinţă, cercetători şi oficiali guvernamentali.
La fiecare 22 de ani ciclul energetic magnetic al Soarelui atinge cote maxime, în timp ce numărul de pete solare atinge punctul maxim la fiecare 11 ani. Suprapunerea acestor două evenimente în 2013 va duce la producerea unui nivel uriaş de radiaţii. Richard Fisher a declarat că ar putea fi luate măsuri de precauţie, inclusiv crearea de sisteme de backup pentru spitale şi reţelele electrice.
Dacă şti că un pericol vine şi ai suficient timp să pregătesti şi să iei măsuri de precauţie, atunci poţi evita dezastrul. NASA utilizează zeci de sateliţi pentru a studia ameninţarea furtunii solare. Guvernul american a declarat că este conştient de ameninţare şi a început să elaboreze planuri de urgenţă pentru a reduce la minim efectele furtunii.
În Marea Britanie, Registrul Naţional de Risc, înfiinţat în 2008 pentru a identifica posibilele pericole de pe teritoriul ţării, are de asemenea planuri privind măsurile care ar trebui luate în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de energie electrică. Imaginaţi-vă o lume fără energie electrică chiar si pentru doar o saptamana… imaginaţi-vă New York City, fara electricitate, sau Los Angeles, sau Sao Paulo.
În termen de 72 de ore, cele mai multe oraşe din întreaga lume vor fi haos total, complet cu jafuri, crime violente, incendii şi fugari. Şi dacă crezi că poţi pleca departe de haos, cred că din nou te inseli: explozia solara va prăji toate automobile care se bazează pe aprindere electronica, ceea ce înseamnă, probabil, 98% dintre vehiculele de astăzi vor reprezenta instantaneu resturi de metal.
Deocamdata metodele de predictie privind eventualele furtuni solare sunt destul de modeste. Din nefericire, o astfel de superfurtună nu poate fi anticipată cu mai mult de 30 de minute înainte de a se produce.
Astronomii se ghideaza in acest moment dupa anumite proprietati ale petelor solare si ale regiunilor active de pe Soare pentru a le prevedea. Regiunile magnetice complexe de pe suprafata Soarelui numite “pete delta” produc cele mai mari furtuni solare de obicei, de aceea prin simpla studiere a schemei de clasificare a petelor solare se pot semnaliza viitoare furtuni solare de amploare. Un episod poate fi prevazut cu 24 – 48 de ore inainte.
Sursa:
http://conspiratiisimistere.wordpress.com/2013/03/21/despre-furtunile-solare/
------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------
Citeste si:
===========================
1. Ciclu solar. Solar cycle
2. Radiație solară. Sunlight.
3. Erupție solară. Solar flare
==========================================
==========================================================
=====================================================================